Törtfehér színárnyalatok

Törtfehér: új irányzat a beltéri falak és a homlokzatfestés terén

Egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy a megfelelő beltéri és homlokzati szín hogyan járul hozzá a rendezett és harmonikus élettérhez és településképhez. A telített, rikító színárnyalatok napjai már lejártak, és a szürke-fehér falak trendje is lassan visszaszorul. Mi van a láthatáron? Meleg, törtfehér tónusok természetes anyagokkal kiegészítve.

Az elmúlt években a szlovén lakóépítészet igazi reneszánszát élte át. Szigorú vonalak, összetett formák, lapos tetők, extravagáns homlokzati burkolatok és színek, amelyek az elmúlt évtizedekben drasztikusan megváltoztatták vidékünk arculatát, gyorsan átadják helyét egy kellemesebb, új country stílusnak. A lakberendezők és az építészek házaikon keresztül újraértelmezik a helyi építészet hagyományos sajátosságait, a belterekben és a homlokzaton pedig újra a letisztult felületek, a fa és a természetes anyagok kapnak helyet.

A megfelelő szín kiválasztása még soha nem volt ilyen egyszerű

A megfelelő szín kiválasztásakor figyelembe kell vennünk az adott tér rendeltetését (oda illő érzetek keltése színtónusokkal) és a benne helyet foglaló tárgyak megjelenésének harmonikus illeszkedését.

A homlokzatok esetében figyelembe kell vennünk a térbeli előírásokat és adottságokat, amelyek általában a semleges és homokos tónusokra korlátozzák a színeket, emellett figyelembe kell venni a nyílászárók, tető, ereszcsatornák színét is, valamint az épített környezet esetén (szomszédos házak, utcakép) a domináns színárnyalatokat. Így néha előforul, hogy lehetetlennek tűnő választás előtt találjuk magunkat, amikor a látszólag egyforma homok- és szürketónusok százai között kell felismernünk azt, melyik szín elégítené ki a városi viszonyokat és hogy mi harmonizál építészeti elképzelésünk többi elemével.

Ám a megfelelő semleges szín kiválasztása most a homlokzathoz is könnyebbé vált, hiszen tizenöt, gondosan kiválasztott, élénk, semleges homlokzati színből álló színpalettánk segít ebben. Színek, amelyek azt az otthonosságot és melegséget hozzák ki minden homlokzatból, amit a hófehér nem tud, ugyanakkor szinte bármilyen anyaggal remekül kombinálhatóak. Tizenöt szinte fehér tónus, ami egyszerre semleges és karakteres; amely melegséget adhat otthonának, vagy kifinomultan kiegészítheti a merészebb építészeti stílusokat.

Ismerje meg a törtfehér színárnyalatokat

A törtfehér tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amibe mindazok a színárnyalatok tartoznak, amelyek nagyon hasonlítanak a fehérhez és a tiszta fehértől csak egy kis árnyalattal térnek el. Jól illik minden beltéri és homlokzati falhoz: akár a vidéki házaktól a polgári villákig, vagy a minimalista modern, illetve akár a konzervatív, tradícionális házak számára is egy friss megújulást és naprakész felfrissülést bitosít. Emellett hazánk minden földrajzi helyén (az Alföldtől, az alpesi és kárpáti hegyvonulatokig, valamint a balatoni üdülőövezeteken át) elfogadható; szépen illeszkedik bármilyen épített és természetes környezetbe; és senki sem vitathatja, hogy nem a legnagyobb odefigyeléssel és jó ízléssel választottunk színt.

A JUB-nál a színeket alaptónusuk szerint semleges, hideg, meleg és vöröses árnyalatokba soroltuk. A lakótér funkciója és a ház mikroelhelyezkedése, továbbá a többi kiválasztott anyagtól függően a színek végső kiválasztása a felére szűkülhet, így órákat megspórolhatunk a keresgéléstől, a megfelelő színtónus kiválasztásához.

 

A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu