Szokatlan ötletek a falak festésére

Nina Štajner építész szerint a falak színének megváltoztatása az egyik legegyszerűbb és legkifizethetőbb módja otthonunk gyors felfrissítésének. A falak festéséhez csak egy szabad délután, egy védőfólia a bútorok lefedéséhez, henger, ecset, maszkoló szalag és természetesen egy új festék szükséges. Azok, akik rendszeresen figyelemmel kísérik a belsőépítészet területén bekövetkező tendenciákat, észreveszik, hogy a színmegrendelések szezononként gyakorlatilag változnak, és ezek követésének legkönnyebb módja a JUPOL Trend falfestékek kiválasztása. A JUB-nál nemrég indítottuk a JUPOL Trend színek frissített választékát, amely 18 új, előre kikevert színárnyalattal büszkélkedhet a legújabb stílusban, valamint megújult csomagolással. Egy kanna elegendő ahhoz, hogy körülbelül 20 m2 falfelületet átfessünk, és a festék nagyon szépnek hat már az első réteg felvitelét követően. Az otthon barkácsolók szintén elégedettek lesznek azzal, hogy a JUPOL Trend festékek már készen állnak az azonnali felhasználásra.

Az otthonunk elegáns felfrissítésről való döntéskor általában több változtatásra is szükség van, de persze a lehető legkevesebb erőfeszítéssel. Az teljes falfelület átfestése valószínűleg kissé időigényesnek tűnik, ezért inkább érdemes fontolóra vennünk csak kisebb felületek átfestését. De nincs szükség arra, hogy csak egy fal festésére korlátozzuk: inkább csak hagyjuk, hogy a fantáziánk dolgozzon, és szabadon engedje magát egy kicsit. E célból Nina Štajner készített még néhány extravagáns ötletet, amelyek segítségével a falakat csak részlegesen kell lefesteni, így lehellve új életet a térbe. Nina Štajner megosztott velünk egy kis titkot: a kedvenc JUPOL Trend árnyalatából csupán egyetlen vödör elegendő a következő ötletek legtöbbjének megvalósításához.

Nagyobb közös lakóterekben az egyes külön funkcióval rendelkező zónákat falfestékek segítségével lehet elválasztani. A fotón láthatjuk, hogy a nappali munkasarkát, a kékre festett fal kiemelte.

Ha az egész fal helyett csak annak egy részét festjük le, úgy akár egy valódi művészi festményt készíthetünk. A képen látható sárga kör a napra emlékeztet, és élénkséget csempész a hálószobába.

A sötét színek túlzott használata a felületeken terhet rónak a helyre, és látszólag csökkentik azt. Ha továbbra is sötétebb színeket szeretne látni a szobában, készíthet például egy csíkos stílusú dizájnt. Az eltérő vastagságú vonalak megszakítják a monotonitást, illetve fontos szem előtt tartani azt a szabályt, miszerint a függőleges vonalak optikailag megemelik és szűkítik a teret, míg a vízszintes vonalak megeresztik és kiszélesítik a teret.

A semleges esztétikával felszerelt tér teljesen megváltoztathatja a látványt, friss falszínekkel párosítva. A rózsaszín és a narancssárga falak kombinációja játékosságot és melegséget kölcsönöz a skandináv stílusú étkezőnek.

A kopásnak kitett falrészt sötétebb színű festékkel kell lefesteni, amelyen a kisebb karcolások és szennyeződések kevésbé észrevehetők. Az egyenetlen színelválasztási stílus pedig hangsúlyozza a tér lázadó jellegét.

Az erősen kromatikus színek egyből dominánsak és tüskék a szemnek nagy mennyiségben. Ezért inkább kisebb arányokban alkalmazzuk őket otthon, és csak a falak egyes részeinek átfestésére használjuk. A légkör egységének biztosítása érdekében olyan árnyalatokat válasszunk, amelyek illenek a bútorokhoz.

A különböző textúrájú felületeken lévő festék teljesen máshogy veri vissza a fényt. Szokatlan hatás elérése érdekében elkezdhetjük átfesteni a sima és a texturált téglafalat is, ugyanazzal a színárnyalattal, és a fapadlókhoz megfelelő színárnyalatot pedig a JUBIN Decor universal fa fedőfestékek között keressünk.

A szobák tervezésekor gyakran megfelejtkezünk a mennyezetről. Miért is ne játszunk egy érdekes színnel vagy több árnyalat kombinációjával rajta?

Az élénkebb színárnyalatok még a kisebb felületekre is - mint például az ajtó vonalát követő színsáv - nagy hatással vannak!

Ha a családban nem tudunk egyetérteni abban, hogy egyetlen színt használjunk, akkor támoszkodhatunk akár több egymással kompatibilis árnyalat kombinációjára.

 

Nina Steiner építész további érdekes tartalmairól is olvashat, a blogjában, a Kitchy World-ben.

 

 

A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu