Beltéri falak ázás utáni kijavítása

A falak elázása esetén hogyan lehet kijavítani a sérült és átázott belső falfelületeket?

Válasz

A beltéri falfelületek ázás során keletkezett sérüléseinek kijavítása függ a sérülések típusától és intenzitásától, speciális problémát jelentenek azok a felületek, amelyek hosszabb ideig érintkeztek a vízzel, szennyeződtek a kiömlött fűtőolajjal, fekáliával vagy mérgező vagy egyéb más veszélyes anyagokkal. Az ilyen felületek kezelésének folyamata sokkal összetettebb.

Az olyan helyiségek fal-és mennyezetfelületeinek felújító festése során, ahol különböző, ázás okozta foltokkal találkozunk, a festéshez előzetesen alaposan elő kell készíteni a felületet. A foltok többsége hidrofil, ami azt jelenti, hogy víz alapú festékekben vagy alapozó bevonatokban oldható. Száraz foltok esetén is rendkívül bonyolult az eltávolításuk. Vízzel érintkezve az összetevők feloldódnak a víz alapú festékrétegben, ami ahhoz vezet, hogy a filmréteg felhordása és száradása közben áthaladnak a filmrétegen, ahol ismét foltokat képeznek, amelyek a festék fedőképességétől vagy a festék felvitt rétegeitől függetlenül láthatók maradnak.

Azon szennyezett vagy átázott beltéri falfelületek javítási folyamata, amelyek nem szennyeződtek kiömlött fűtőolajjal:

Tisztítás, fertőtlenítés és száradás

  • A beltéri felületeket először alaposan tisztítsuk meg. A szennyeződést mossuk le általános háztartási tisztítószerek oldatából álló forró vízsugárral, makacsabb szennyeződések esetén egy puha kefével történő dörzsölést is alkalmazhatunk. A megtisztított felületeket mossuk le tiszta vízzel.
  • A fekáliával szennyezett vízzel érintkező felületek fertőtlenítését az illetékes egészségügyi hatóság útmutatója alapján végezzük el
  • A szárítást leggyorsabban és legsikeresebben szárítóberendezéssel vagy a helyiségek intenzív fűtésével és szellőztetésével érhetjük el. Minden további javítási beavatkozásnak csak akkor van értelme, amikor a falfelületek nedvessége 5 % alá csökken.
  • A száradást követően a felületen maradó, esetlegesen kilúgozódó sókat keféléssel tudjuk eltávolítani.

Javítás

  • A leváló vagy gyengén tapadó festékrétegek eltávolítása és a kiegyenlítő anyagok leváló rétegeinek eltávolítása festőlapátkával történik, szükség esetén a megtisztított felületeket meg is csiszolhatjuk (erre a legmegfelelőbb csiszolópapírok a 80 – 120-as számú).
  • Kiegyenlítő anyag és alapozó bevonat felhordása; a megtisztított és száraz felületeket a sérülések helyén megfelelő kiegyenlítő anyaggal kijavítjuk. A választás függ a sérülések kiterjedtségétől és mélységétől, a mélyebbeket (max. 5 cm) Hobi glett vagy Nivelin reparatur kiegyenlítő anyaggal egyenlítjük ki, a nagyobbakat és sekélyebbeket (max. 3 mm mély) pedig Jubolin-nal vagy Jubolin P-25-tel egyenlítjük ki, a kisebbeket (max. 3 mm) pedig Jubolin reparatur-ral.
  • Foltok blokkolása: a JUPOL Block beltéri fehér falfesték egyrétegű vagy kétrétegű (kivételes esetben akár három rétegben történő) felhordását javasoljuk; ez már az első rétegben nagymértékben hatékonyan megköti a vízben könnyen és gyorsan oldódó anyagok többségét, és a kevésbé intenzív olajfoltokat is semlegesíti.
  • Dekoratív festés: a JUPOL Block alkalmas a kijavított falfelületek festésére is, ha ezeket fehér vagy pasztell árnyalatúra tervezzük. Intenzívebb árnyalatokban történő festésre pedig a JUPOL Gold-ot javasoljuk, amelyet több mint 10.000 árnyalatban kínálunk önnek a JUB számos JUMIX színkeverő állomásának bármelyikén Szlovénia-szerte a festékboltokban.
A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu