Hőszigetelés falfestékkel!? Megoldás hideg falakra

JUBOLIN Thermo glett és JUPOL Thermo festék

Thermo rendszerünkkel utólagosan hőszigetelhet olyan problémás esetekben, mint társasházi lakásunk falai, műemlék típusú épületek, panelházak, stb. Az alább javasolt rendszer megoldással utólag is, viszonylag egyszerűen szigetelhetjük bármikor, az időjárástól függetlenül, akár a hűvös gyerekszobát, mosdó helyiséget. Mindezt anélkül, hogy esztétikailag az kihatna az épület kültéri megjelenésére.

Egy szobafestő-mázoló mester tapasztalati beszámolója:

Év elején első munkaként egy társasházi lakás tisztasági festése volt soron, azzal a problémával, hogy a külső falakon visszatérő probléma  a penész megjelenése, emellett igen hidegek is voltak (a kettő összefügg, a hideg falakon jelenik meg a harmat pont, a penész "melegágya"). Mivel a 60-as évek végi tégla társasház nem volt utólag homlokzat szigetelve és nem is tervezte a tulajdonosi közösség, ezért belső oldalról kellett megoldani a kérdést, mindezt a téli hideg időben. Mi legyen ilyenkor?

A belső oldali hőszigetelés sosem az ideális megoldás. Így fordultunk végül a thermo festékek irányába, amik különböző üreges vagy vákuumos, esetleg kerámia „gyöngyöcskék” segítségével képeznek olyan felületet, aminek hőérzete sokkal kellemesebb. Ezek javítják a falfelület hőmérsékletet, ezáltal csökkentve a penész megjelenésének lehetőségét. Természetesen ezen anyagok (glettek és festékek) hőszigetelő képessége nem versenyezhet a vastag EPS szigetelő táblákkal, de a hőérzetet pozitívan befolyásolják a homlokzati falak hidegsugárzásának megszüntetésével. Mi a JUBOLIN Thermo glettel javítottuk a falak egyenetlenségeit, majd JUPOL Thermo festékkel festettük azt, a gyártói előírás szerint 3 rétegben.

jub4.jpg

Mindkét anyagnál érdekes volt, hogy kannáik sokkal könnyebbek voltak mint a sima glettek vagy festékek esetében, ez minden bizonnyal az üreges töltőanyagnak volt köszönhető. A glett jól feldolgozható, nagyon szépen simítható, a festék jó fedőképességű, hígítást azonban nem ajánl a gyártó, mert csökken hőszigetelő tulajdonsága. Így valamivel nehezebben hengerelhető a hagyományos festékekhez képest, egy jó hosszúszőrű teddy-henger és egy jó szakember persze könnyen megbirkózik ezen tulajdonságával (mélyalapozás szerintem és a gyártó szerint is szükséges!).

jubcikkhenger.jpg

Meglepetésre már az első réteg felhordása után tapintásra jelentősen javult a fal hőérzete, a hideg sugárzás megszűnt, vélelmezhető, hogy a további két réteg még nagyban erősítette ezt a tulajdonságát az anyagnak. Tehát nálunk az ajánlott kategóriába került, régi bérházakon vagy műemléki épületeken, ahol külső szigetelés nem alkalmazható (vagy panel házaknál, társas házaknál, ahol nem ruháztak be a külső szigetelésbe) egy jó alternatíva a külső falak hideg érzetének csökkentésére. Feldolgozását azonban mindenképp szakemberre bíznám, gyakorlott kéz kell az eldolgozáshoz még a mélyalapozott felületek esetében is.

jubthermo.jpg
forrás: szobafestes.blog.hu
 

 

A beltéri levegő minősége javítható a  JUPOL WELLBEING aktív beltéri falfestékek segítségével, melyek speciális tulajdonságaik révén hozzájárulnak a jobb lakókörnyezet kialakításához.

 

JUPOL Antimicrob

Elpusztítja és egyben megakadályozza a mikroorganizmusok (vírusok, köztük koronavírusok, baktériumok, alga és penész stb.) tovább fejlődését.

JUPOL Thermo

Energiamegtakarítást biztosít és melegség érzetét kelti.

JUPOL Clima control

Hatékonyan megköti meg az új bútorok, textíliák és egyéb felszerelések által a lakásba hozott káros formaldehidet. 

 

JUPOL Bio silicate

Kiválóan alkalmas azok számára akik túlérzékenyek a tartósítószerekkel szemben, mivel nem tartalmaz biocid anyagokat.

JUPOL Bio Apnena

Természetes bio beltéri mészfesték, természetes gombaölő és antibakteriális hatással, valamint magas páraáteresztő képességgel.

 

 

Gondoskodjon egészségéről, környezetéről és tartózkodási helyének kényelméről a JUPOL aktív festékei segítségével!

Az otthoni környezet a legfontosabb tartózkodási helyünk, itt magunk mögött hagyjuk a mindennapok stresszét és kikapcsolunk, ellazulunk. Az, hogy mennyire érezzük jól magunkat egy helyiségben, a klímától, a megvilágításától, a falfelületek színétől, a levegő minőségétől, a helyiség elhelyezkedésétől és a beltér kialakításától, elrendezésétől függ.

Az otthonunkba telepített termékek megfelelő megválasztásával kedvező klímát teremthetünk az egyes helyiségekben, így biztosítva és gondoskodva a kellemes ott-tartózkodásról.

Keresse partnerhálózatunk boltjaiban

 

THERMO rendszer
THERMO rendszer
THERMO rendszer
JUB Thermo rendszer a megoldás
hőmérős teszt
glettelés közben - kanna és spakli
A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu