DECOR Travertino marmorin - kőhöz hasonlító külsőhöz

A TRAVERTINO marmorin technikával kőhöz hasonlító külsőhöz közelítünk, amiben láthatók a felület részleges egyenetlenségei és hiányai, helyenként pedig apró lyukacskák figyelhetők meg a kidomborodásokban. A felület félig matt hatású a rusztikus minta látható nyomaival.

"Travertino marmorin" technika
Előkészítés és a megmunkálás folyamata

A felület előkészítése

 1. Előfestés: A felület legyen száraz, szilárd, olajfoltoktól és egyéb szennyeződésektől mentes. Biztosítjuk a felület színbeli egyenletességét, szükség esetén előfestjük, hogy egyenletes színtónust kapjon a felület. Fehér festéket használunk.
 2. A felület simítása: Jubolin glettel (Jubolin, P25 vagy P50), rozsdamentes simítóval.
 3. A felület csiszolása: pormentesítés porszívóval vagy fiom ecsettel.
 4. Impregnálás: Akril emulzióval (1:1).

A megmunkálás folyamata

A Marmorin felhordása

 

Marmorin simítóval visszük fel,a megmunkált felület nagysága 0,5-1 m2. A felvitt réteg vastagsága ~2-3 mm. A Marmorinnak nem szabad megszáradnia addig, amíg a másik mester nem alakítja ki a minta struktúráját.

A Marmorin struktúrájának kialakítása

 

Amikor a felület még nedves, használjuk a dekorációs kefét. Ezzel kialakítjuk a felület lyukacsos hatású kinézetét. A még nedves Marmorinra a dekorációs kefével a felületre merőlegesen belenyomjuk a lyukacsos mintát vízszintesen hullámos átmenetekben. A lyukacsos szerkezet ne terjedjen ki a teljes felület 1/3-ánál nagyobb felületre. A minta sűrűsége függ az elérni kívánt végső hatástól.

A vastagság kiegyenlítése

rozsdamentes simítóval (óvatosan), még nedves állapotban, amikor az anyag már részben "megköt". A felület a folyadék egy részét felszívja, így a Marmorin felületi rétege besűrűsödik. Óvatosan, úgy hogy ne tömítsünk be túl sok lyukacskát, a felület felszínén elsimítjuk a kiálló részeket, egyúttal pedig a simítóval foltos hatású felületet képzünk, amit a simító és a Marmorin közötti „tapadás” eredményez. Meghagyjuk azokat a helyeket (kb. a felület 1/3-án), ahol a simító nem változtatja meg a minta struktúráját.

A kőminta kialakítása

A felület legyen tapintásra száraz, azonban még mindig puha. Akkor alakítjuk ki a kőtömbök mintáját a Marmorin felületébe történő „bevágásokkal”. Figyelembe véve a teljes felület nagyságát, ehhez mérten döntsük el a tömbök nagyságát. Először vízszintesen, majd függőleges jelöljük meg a kiegyenlítő léc segítségével és a megjelölt minta alapján a bevágáshoz használt eszközzel (lehet csavarhúzó, simítólapát, fugázókés,…) készítsük el a bevágásokat. A felület megszáradását követően 100-150-es csiszolópapírral mélyítsük ki és javítsuk ki a bevágásokat. A „bevagdosás” közben a felvitt réteg alapig (Jubolin glett) keletkező sérüléseit hígított (max. 20%-ig) Marmorinnal javítjuk a sérülés helyén. A felhordáshoz használjunk ecsetet.

Marmorin Shine felhordása

Amikor a Marmorin már teljesen száraz, a felületet óvatosan elsimítjuk rozsdamentes simítóval vagy széles simítólapáttal. A felület részlegesen matt, a fényesség alig észrevehető nyomaival. Egy szintetikus ronggyal átkenjük a Mamorin Shine-nal.

Eszközök és anyag

Eszközök

 • henger
 • ecset
 • rozsdamentes lekerekített simító
 • rozsdamentes spatula
 • kiegyenlítő szalag
 • rovátkolt eszköz (lehet csavarhúzó is)
 • szintetikus rongy

Anyag

 • DECOR Marmorin
 • JUPOL Gold
 • JUBOLIN glett (P25, P50)
 • DECOR Marmorin Shine
 • AKRIL Emulzió

Jub home painter

Belépés

Színkártya

Nézze meg
Tanácsok dekorációs technika kiválasztásához
Tanácsok dekorációs technika kiválasztásához
 "Travertino" technika
A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu