DECOR Spatolato - a márvány természetes szerkezete

A "SPATOLATO" technikával a természetes kő és a kövön belüli töredezett szegmensek külső megjelenését érhetjük el. A márvány a természetben félig áttetsző kőzet, a színét pedig a benne lévő különböző ásványi anyagok és egyebek határozzák meg.

A széles színárnyalat-választék segítségével erősen meg tudjuk közelíteni a kívánt tónust, a kiválasztott technikával pedig a márvány szerkezetét.

"Spatolato" technika
"Spatolato" technika
Előkészítés és a megmunkálás folyamata

A felület előkészítése

 1. Előfestés: A felület legyen száraz, szilárd, olajfoltoktól és egyéb szennyeződésektől mentes. Biztosítjuk a felület színbeli egyenletességét, szükség esetén előfestjük, hogy egyenletes színtónust kapjon a felület. Fehér festéket használunk.
 2. A felület simítása: Jubolin glettel (Jubolin, P25 vagy P50), rozsdamentes simítóval.
 3. A felület csiszolása: pormentesítés porszívóval vagy fiom ecsettel.
 4. Impregnálás: Akril emulzióval (1:1).

A megmunkálás folyamata

Marmorin felhordása

(1. réteg) rozsdamentes simítólapáttal. A felvitt réteg vastagsága ~0,1-0,2 mm. A simítólapátra diónyi Marmorint teszünk, amit váltakozó mozdulatokkal vékony rétegben viszünk fel a felületre. A felesleges anyagot folyamatosan leszedjük úgy, hogy a falon csak a kívánt vastagságú réteg maradjon. Két vagy több mesterrel történő kivitelezés esetén egyeztetni kell velük a mintát. Ellenkező esetben ezt a felületek cseréjével érhetjük el. Abban az esetben, ha az egyik mester elvégezte a munkát felül, a másik pedig alul, a következő réteg felhordásánál a mesterek helyet cserélnek. A Marmorin Spatolato szerkezetének kialakítása során fontos a munka iránya. Ha a mintát felülről lefelé visszük fel, a külső élesebb. A Marmorin alulról felfelé történő felhordása során a zárókép vonalai lágyabbak.

Marmorin felhordása

(2. és 3. réteg) az első felhordáshoz hasonlóan történik. Az egyes rétegeknek szárazaknak kell lenniük a következő réteg felhordása előtt, ellenkező esetben a felület sérülésének nagyobb a lehetősége. Amikor felkerült a Marmorin utolsó, 3. rétege, megvárjuk, amíg a felület teljesen megszárad. Szükség esetén az egyes rétegek között 300-as vagy nagyobb szemcsézettségű csiszolópapírral enyhén megcsiszoljuk a felületet.

A felület simítása

Amikor a felület teljesen száraz, fém simítóval simítjuk a felületet.

Először lágyan, majd később egyre intenzívebben és a felületre gyakorolt erősebb nyomással. A simítóval végzett mozdulatok történjenek minden irányba, mivel az egy irányban történő simítás nemkívánatos mintát hozna létre. A felület a félig fényesből magas fényűbe megy át, nagy mélységek érzését kelti. A simítással nagyobb kontraszthatást érünk el, mivel a Marmorin simítási helyén sötét, csillogó és hangsúlyos az árnyalat, a mélyedésekben pedig részben matt és világosabb.

Befejezés Marmorin Shine bevonattal

A víztaszító-képesség és a magasabb fény elérése érdekében a Marmorint Marmorin emulzióval kell átkenni. Ezzel a felület kevésbé lesz érzékeny a porra, zsiradékra, vízre és hasonlókra. A felületet gyengéden tisztíthatjuk nedves ruhával. A Marmorin emulzió helyett használhatunk Jub Decor Glamour-t is, amit simítóval viszünk fel ugyanúgy, mint az Aurora technika esetén.

Eszközök és anyag

Eszközök

 • henger
 • szintetikus rongy
 • rozsdamentes lekerekített simító
 • simító
 • ariless
 • rozsdamentes spatula

Anyag

 • JUPOL Gold
 • Akril emulzió
 • Marmorin Shine
 • Jubolin glett (P25, P50)
 • Marmorin
Tanácsok dekorációs technika kiválasztásához
Tanácsok dekorációs technika kiválasztásához
DECOR Spatolato - a márvány természetes szerkezete
DECOR Spatolato - a márvány természetes szerkezete
"Spatolato" technika
A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu