Szigetelést a szigetelésre! Hőszigetelő rendszer felújítása bontás nélkül

Rendszert-a-rendszerre - Bontsuk le, vagy tegyünk rá egy újabb réteget?

Immár 3 évtizede, hogy használunk homlokzati hőszigetelést hazánkban. A világ, az igények és az új technológiák azonban tovább fejlődtek. Az előírások, a takarékossági és komfort elvárásaink is változtak.

Felmerül a kérdés „Bontsuk le, vagy tegyünk rá egy újabb réteget?”. Bontás esetén rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezik, ráadásul mindez pénzkidobás, hiszen a jó minőségben beépített régi hőszigetelő rendszerünkre rá is építhetjük az új réteget az alábbi lépések figyelembe vételével:

A JUB NMÉ minősítéssel rendelkező, „rendszert-a-rendszerre” megoldással tudja garantálni a gazdaságos és korszerű homlokzatfelújítást!

Állapotfelmérés

Első lépésként a meglévő rendszer állapotát kell felmérnünk. Ehhez mindenképpen javasoljuk szakember bevonását. Alapvetően, a homlokzatot oldalanként legalább egy, jól megválasztott helyen kb. 1 m2-es felületen ajánlott feltárni. Így lesz megállapítható a beépített hőszigetelő rendszer jelenlegi állapota, a ragasztás módja, a sarkok és élek helyzete, a lapok közötti hézagok nagysága, a dübelek száma és helye.

Különösen nagy jelentőséggel bír a már meglévő rétegrend vastagságának megítélése, továbbá a régi rendszer stabilitásának megítélése, alapfelülethez való megfelelő tapadása.

Általánosságban elmondható, hogy egy-egy ellenőrzött paraméter akkor megfelelő, ha azt egy új építés esetében is elfogadnánk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy 5-10 éves rendszernek újszerű állapotban kell lennie, de azt igen, hogy a legfontosabb kivitelezési előírásoknak meg kell felelnie.

Felújítási lépések

1. Ahol az szükséges, a javításokat el kell végezni – például: átázott vagy jelentősen sérült lapok cseréje; a kisebb málló, felület síkjából kiálló részek javítása

2. Szükséges a feszültségmentesítés is. Az előző üvegszövet-rétegben az új rendszer mechanikai rögzítése feszültséget kelthet, ezért az új lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet réteget körülbelül 3x3 m-es kiosztásban célszerű átvágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

3. A ragasztás megkezdése előtt az alapfelületet vizes lemosással kell előkészíteni. A fenti műveletek után az új rendszer felrakása megegyezik a hagyományos hőszigetelő rendszerekével (pont-perem módszerrel történő ragasztás), mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges.

 

Még ennél is tovább fokozhatjuk?

Igen! A JUB hőszigetelő rendszerei esetén falaink épségét és szépségét újabb hosszú évtizedeken keresztül élvezhetjük majd, legyen szó színtartósságról, repedezettség-mentességről,

penész és alga elleálló képességről, öntisztuló felületről vagy éppen jégeső/ütés ellenálló homlokzatról.

A JUB prémium homlokzati rendszereiről itt olvashat bővebben (videók, fényképek, katalógusok elérhetők az oldal aljára görgetve).

 

Fontolja meg!

Az építtető/tulajdonos/kivitelező számára a legnagyobb biztonságot a rendszergaranciával rendelkező termékek beépítése tudja biztosítani!

A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu