DECOR Pettinato

A "Petinatto" dekorációs technikával egymással keresztező ecsetmozdulatokkal érünk el különleges és egyedi dekoratív külső megjelenést a festett felületen. Az elérni kívánt végső külső megjelenésre tekintettel a Pettinato technikát kombinálhatjuk a más technikákkal és eszközökkel is, így sajátos és egyedi hangulatot alakíthatunk ki a helyiségben. A Decor Glamour festék használatával szép és észrevehető fémes csillogást kap a felület.

"Petinatto" technika
Előkészítés és a megmunkálás folyamata

A felület előkészítése

  1. Előfestés: a felület legyen száraz, szilárd, olajfoltoktól és hasonló szennyeződésektől mentes. Biztosítsuk a felület színbeli egyenletességét, szükség esetén alkalmazzunk előfestést, hogy egységes színtónust érjük el a felületen. Használjunk fehér festéket.
  2. A felület simítása: Jubolin glett-tel (Jubolin, P25 vagy P50), rozsdamentes simítóval.
  3. A felület csiszolása: portalanítás porszívózással és finom seprűvel.
  4. Impregnálás: Akril emulzióval (1:1).

Kidolgozás folyamata

 

Megfelelő felület

Bármely szilárd finoman simított falfelület és régi, de szilárdan tapadó, vízben nem oldódó diszperziós festékekkel kezelt felületek. Az előfestés kötelező, ehhez használjuk a JUPOL latex polmat-ot a Glamour festék tónusához legjobban passzoló árnyalatban. Magasabb falak vagy nagyobb felületek esetén javasoljuk a Glamour kívánt mintájú 1. rétegének ecsettel történő felhordását közvetlenül a falfelületre (henger használata nélkül).

Nedves felhordás

A Glamour-t közvetlenül visszük fel ecsettel. A különböző irányban végzett rövid mozdulatokkal dolgozzuk ki a felületet úgy, hogy az ecsetnyomok kifejezetten hangsúlyosak és jól láthatóak legyenek. A kialakított sáv mentén ismételjük meg mindkét szakaszt és ezt addig ismételjük, amíg le nem festjük az egész felületet.

A festék felhordása

Két rétegben visszük fel a festéket. A sávokat "nedvesen" illesztjük, úgy hogy az illesztések ne látszódjanak, mind az első mind a második festékréteget egyforma technikával visszük fel.

További dekoratív hatás

Érdekes dekoratív külső megjelenést érhetünk el, ha a hengerrel felvitt, még nedves festékréteget egy másik eszközzel strukturáljuk, pl. szivaccsal, műanyag vagy acél festőlapátkával vagy akár azzal a hengerrel, amivel a festéket vittük fel. Mindegyik esetben az ecsettel, szivaccsal vagy egyéb más eszközzel végzett meglehetősen kaotikus vagy rendezett mozdulatokkal többé-kevésbé rusztikus felületet tudunk kialakítani, és így a különböző intenzitású fényvisszaverődésnek köszönhetően sajátságosan egyenetlen csillogást tudunk elérni.

 

Eszközök és anyag

Eszközök

  • hosszúszőrű henger
  • felületstruktúráló ecset

Anyag

  • Jubolin glett (P25, P50)
  • Akril emulzió
  • JUPOL latex polmat
  • Glamour
Decor Pettinato technika
Decor Pettinato technika
Glamour - bemutató videó
Glamour - bemutató videó
Tanácsok dekorációs technika kiválasztásához
Tanácsok dekorációs technika kiválasztásához
A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu