Mit tegyünk a falakon lévő zöld foltokkal? Penész, költözz máshova!

A penész elsősorban a falak gyenge szigetelésének vagy hővédelmének következménye. Emiatt kerül sor kondenzációra, ami ideális feltételeket teremt a fali algák és penészek kialakulásához. A fertőzött felületek megfelelő fertőtlenítését követően erre a célra kifejlesztett festékkel tudunk küzdeni ellenük.

 

Minőségi építés

A beltéri falak penészedés elleni hatékony és tartós védelméhez elengedhetetlen a helyes és kiváló minőségű építés. Bizonyos esetekben kisebb építési munkával is jelentősen javíthatóak a kritikus pontok (hőhíd szigetelése), de ha az épület nem rendelkezik megfelelő vízszigeteléssel, a problémát szinte lehetetlen megoldani komolyabb beavatkozás nélkül. Ezek azonban enyhíthetőek és kordában tarthatóak.

Kritikus helyek

Általában a különböző helyeken lévő lakások másképp fogékonyak a penészedésre. Ennek oka lehet minimális éghajlati különbség is pl.: a szekrény mögötti fal, az erkély alatti fal és a fürdőszoba fala is bepenészedhet... Ezeknél a helyeknél különösen óvatosnak kell lennünk, hogy egy eleinte kis esztétikai hiba ne váljon nagy problémává.

Fertőzött felületek fertőtlenítése

​Hogyan kezdjük a javítást? A fertőzött fal- és mennyezeti felületet előbb mossa le nedves ruhával. Hagyjuk megszáradni, majd átkenjük hígított Algicide-del (Algicide : víz = 1 : 1), ami fizikailag lebontja a penészt. A készítményt ecsettel vagy festőhengerrel vigyük fel egy rétegben, az erősen fertőzött felületeken két réteg felhordását ajánljuk 8-12 óra eltéréssel. Az új derokatív és egyben védőbevonatot akkor vihetjük fel a kezelt felületekre, mikor azok már teljesen szárazak – általában az Algicide utolsó rétegének felhordását követő 8-12 óra elteltével.

Festés

A festéshez válasszunk speciális festéket, amely penészedés és gombásodás elleni adalékanyagot tartalmaz. Ez teszi lehetővé a száraz filmréteg hosszútávú védelmét. Az ilyen festékek alkalmasak a megelőzésre és a kezelésre, magas páraáteresztő-képességűek, és megfelelőek olyan terekben, mint pl. konyhák, fürdőszobák, pincék, raktárak vagy mosodák.

A javított felületeket a továbbiakban figyeljük és azonnal reagáljunk a penész megjelenésének első jeleire. A festék hatása, amivel megakadályozza a penész növekedését, tartósabb, ha még a penész kifejlődésének kezdeti szakaszában alkalmazzuk. Éppen ezért tartós probléma esetén ajánlott a kritikus helyek rendszeres megelőző festése.

  

JUPOL Citro - penész elleni hatékony védelemmel rendelkező festék
JUPOL Citro - penész elleni hatékony védelemmel rendelkező festék
JUPOL Citro 5 liter
A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu