2022 felújítási támogatás

Kérdések és válaszok termékekkel és az igényléssel kapcsolatban

2022. december 31-ig még be lehet nyújtani az igénylést!

 

Videós tájékoztató a támogatásokról - link a videóhoz

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás sokak érdeklődését felkeltette, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy a felújítási költségek felét, akár 3 millió forintot visszatérítenek utólag a számlánkra.

Több olyan félreértés él a köztudatban, amelyek alapvetően befolyásolhatják azt, hogy ki és mekkora összeget kaphat végül vissza. A 3.-as pontban ezekre felvetésekre kaphatunk választ.

 

Témáink:

 

  1. Legfontosabb anyagok a felújításhoz
  2. Hőszigetelő rendszerek
  3. Gyakori kérdések a felújítási támogatás kapcsán

 

1. Legfontosabb anyagok a felújításhoz

Termékeink felhasználó-, sőt családbarátak, hiszen többségében víz alapúak és a megengedett EU határértéknél akár 30x alacsonyabb VOC (illékony szerves vegyület) tartalommal rendelkeznek!

Fontos szempont nálunk a gyerekek, a lakó- és munkakörnyezet védelme!

Minőségi, célirányos felhasználású falfestékeink pedig biztosítják a hosszú élettartamú végeredményt (kisgyermek mellett nem kényelmes 1-2 évente újra festeni a lakást).

 

Beltéri probléma megoldások

 

 

Beltér felújítás és dekoráció

 

 

Fürdő felújítás

 

 

Fa és fémfelületek

 
  • Javító, felület kiegyenlítő anyagok: JUBIN Akrilin (link a termékekhez)
     
  • Fa felület áttetsző bevonttal: JUBIN Lasur, JUBIN Wood impregnation UV (link a termékekhez)
     
  • Fa felület festése: JUBIN Decor Universal (link a termékekhez)
     
  • Fémfelületek festése: JUBIN Metal, JUBIN Decor Universal,
    JUBIN Metal 3 in 1

 

Homlokzat

 

 

Beton felületek

 

 

  • Bel- és kültéri beton és egyéb cementkötésű felület: Takril (link a termékhez)
  • Erősen igénybevett beltéri padló és falfelület: Epoksil (link a termékhez)  

 

ÁRLISTÁNK itt tölthető le.

 

2. Hőszigetelő rendszerek

A JUB egy több, mint 145 éves múltra visszatekintő szlovén cég.

Tartósság + szakmai hozzáértés: Komplett megoldásokat kínálunk, így egy tesztelt, hosszútávon is tartós minőséget biztosítunk felhasználóink számára. Pl: felületkiegyenlítő & javító anyagok + EPS & ragasztóanyag + homlokzat & lábazati vakolat és festék hosszútávon hatékony algavédelemmel - akár hajszálrepedések elfedésére is alkalmas elemiszálakkal rendelkező típusok.

 

Homlokzat

 

 

 

Hőszigetelés

 

 

ÁRLISTÁNK itt tölthető le.

 

3. Gyakori kérdések a felújítási támogatás kapcsán (forrás: Napi.hu)

Videós tájékoztató a támogatásokról - link a videóhoz

A 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás sokak érdeklődését felkeltette, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy a felújítási költségek felét, akár 3 millió forintot visszatérítenek utólag a számlánkra.

Több olyan félreértés él a köztudatban, amelyek alapvetően befolyásolhatják azt, hogy ki és mekkora összeget kaphat végül vissza. Alább, ezekre felvetésekre kaphatunk választ:
 

Minden számla értékének a felét visszautalja az állam.

  • A lakásfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet szerint a megfelelő számlákkal igazolt költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot utal vissza utólag a Magyar Államkincstár. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden egyes benyújtott számla értékének visszakapjuk a felét, hanem azt, hogy az összes benyújtott számla összegének a fele lehet maximum a támogatás.
  • Fontos kikötés azonban, hogy a támogatás összege - amit végül elutal a Magyar Államkincstár - fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget. Ez azt jelenti, hogy ha valaki teljes egészében ki szeretné használni a 3 millió forintos lehetőséget, akkor két dolognak kell együttesen megfelelnie:
  • A munkadíj és az anyagköltség számlái külön-külön elérjék minimum 1,5 millió forintot.
  • A munkadíj és az anyagköltség együttes összege érje el a 6 millió forintot.
  • Például, ha 1,5 millió forint munkadíjról és 4,5 millió forint anyagköltségről van számlánk, akkor már ki is használtuk a lehetőségeket. Hiszen így a teljes beruházás (vagy beruházások) összértéke 6 millió forint (1,5 + 4,5 millió), az elutalt támogatáson belül pedig 1,5-1,5 milliót képvisel majd az anyagköltség, illetve a munkadíj. Az, hogy a munkadíjat teljes egészében visszakapjuk, míg az anyagköltség 4,5 millió forintjából csak 1,5 milliót, az tulajdonképpen nem fontos, a lényeg az, hogy összességében az elköltött pénz felét mégiscsak visszatérítik.
  • Viszont, ha a munkadíjról csak 1 millió forint számlánk van, miközben az anyagköltségről 4,5 millió forint, akkor mindössze 2 millió forint támogatást kaphatunk, amin belül a munkadíj és az anyagköltség 1-1 millió forint lesz.
     

Egy 6 millió forint költségű beruházásból 3 millió forintot biztosan vissza fogunk kapni.

  • Ez nem feltétlenül igaz, ehhez ugyanis az kell, hogy a munkadíjról és az anyagköltségről szóló számlák közül egyik se legyen 1,5 millió forintnál kisebb, valamint a beruházás összköltsége érje el a 6 millió forintot.
     

Elfogadják a 2020-ban vásárolt anyagokról kiállított számlákat is, amennyiben a beépítés 2021-ben történik.

  • Nem, kizárólag a 2021-ben vásárolt anyagok számláit nyújthatók be.
     

Csak az igényelheti a lakásfelújítási támogatást, aki korábban már igényelt csokot.

  • A korábbi csok igénylés nem feltétel, mindössze annyi a kikötés, hogy a család az igénylés beadásakor legalább egy gyermeket neveljen, vagy a magzat érje el a 12 hetes kort.
     

Csak házasok igényelhetik a felújítási támogatást.

  • Nem igaz, a felújítási támogatást - a meglévő gyermek/gyermekek után igényelhető csok-hoz hasonlóan - élettársak és a gyermeket nevelő egyedülálló szülők egyaránt megigényelhetik.
     

Ha veszünk egy beépíthető gépet, akkor ezt mi magunk is beszerelhetjük, legfeljebb a munkadíj felét nem kapjuk vissza.

  • Érdekes a felvetés, de sajnos ez nem így van. Kizárólag olyan számlák fogadhatók el ugyanis, amelyek vállalkozói szerződéshez kapcsolódnak, ebben az esetben pedig nem lehet ilyen, hiszen mi magunk végeznénk el a munkát. Ha ezt megengedné a jogalkotó, akkor tulajdonképpen 50 százalékos utólagos kedvezményt kaphatnánk beépíthető háztartási eszközök vásárlására, ami aligha lehet a cél. Az sem megoldás, ha mi magunk számlaképesek vagyunk, ugyanis magunknak nem számlázhatunk.
     

Rohannunk kell kivitelezőt keresni, mert nem lesz 2021-ben szabad szakember.

  • Nem muszáj sietni, ugyanis az igénylést egészen 2022. december 31-ig be lehet nyújtani. Arra kell csak ügyelni, hogy az utolsó számla kifizetése és az igénylés benyújtása között ne teljen el 60 napnál több.
     

Azoknál az elvált pároknál, ahol mindkét fél nevel legalább egy-egy közös gyermeket, mindketten teljes egészében kihasználhatják a támogatást.

  • Sajnos nem, ebben az esetben fejenként maximum 1,5-1,5 millió forintot igényelhetnek.
     

A külföldön dolgozók is igényelhetik a támogatást.

  • Ez részben igaz, ám igényléskor már elvárás a magyar tb-jogviszony.
     

Ha valaki korábban már igénybe vett csokot egy ingatlan esetében, akkor arra már nem jár a felújítási támogatás.

  • Ilyen megkötés nincs. Viszont az fontos, hogy ugyanazon számla nem érvényesíthető a csoknál és a felújítási támogatásnál.
     

Amelyik gyermekre korábban igénybe vettünk valamilyen állami támogatást, arra már nem igényelhető a felújítási támogatás.

  • A felújítási támogatás kapcsán nem kizáró ok, hogy ugyanarra a gyermekre korábban igénybe vett a család már valamilyen kedvezményt (Babaváró hitel, csok vagy gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés).
     

Egyetlen nagy felújításra igényelhető csak a támogatás, így jelentős saját forrás nélkül nem is használható ki a lehetőség.

  • Sok kisebb munkálat is elvégezhető, ezekkel pedig természetesen különböző vállalkozókat is megbízhatunk, hiszen más ért a nyílászárócseréhez, a parkettázáshoz vagy éppen egy konyhabútor összeszereléséhez. Ezeket a munkákat egészen 2022 végéig lehetőségünk van elvégeztetni, a lényeg csak az, hogy az utolsó számla kifizetése és az igénylés benyújtása között ne teljen el 60 napnál több.
     

Az áfamentesen dolgozó vállalkozások számláit nem fogadják el.

  • Ez nem igaz, és mivel a támogatás maximális összegét a bruttó számlaérték alapján számolják ki, az igénylő kifejezetten jól jár azzal, ha nincs áfatartalom. Az 5 százalékos áfát tartalmazó számlák azonban valóban nem elfogadhatók.
     

A felújítási támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a bankmonitor Lakásfelújítási támogatás 2021 oldalán érhetőek el.

A JUB Home painter program tipikus példákkal segíti a színárnyalat és struktúra kiválasztását.
JUBIZOL homlokzati rendszer vásárlása esetén ingyenesen elkészítjük az Ön épületének számítógépes szimulációját
Kapcsolat JUB Design Studio: JUB Kft. 2045 Törökbálint, Dulácska 1/c ;T: +36 23 511 240 E: budapest@jub.hu